piątek, 22 stycznia 2016

Zupa z kalarepy

 Bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam!




Zupa z kalarepy

Składniki:
  • 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • 2,5 L bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować.
  2. Starte kalarepki, liście, marchewki, pietruszkę wrzucić do gorącego bulionu. Dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku.
  3. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie a następnie wszystko razem zblenderować na jednolity krem.
  4. Można ozdobić kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany. (nie jest to konieczne)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz