poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasto karmelowo-słonecznikowe

 Ciasto pomimo wielu słodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam!



Ciasto słonecznikowe

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 1 puszka mleka skondensowanego lub gotową masę kajmakową
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
Składniki na kruche słonecznikowe:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 30 dag ziaren słonecznika
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
  2. Kruche słonecznikowe: Masło, cukier rozpuścić w mleku. Dodać słonecznik. Wymieszać. Lekko przestudzić a następnie wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. (przyrumienić ziarna)
  3. Masa: Wszystkie składniki zmiksować. (Zostawić ewentualnie dwie łyżki kajmaku i dwie łyżki przyprażonych ziaren, żeby posmarować górę ciasta.) Następnie pokruszyć przyprażone ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszać.
  4. Biszkopt przekroić poziomo na dwa blaty. Wyłożyć masę i kolejny biszkopt. Górę ciasta można wedle uznania posmarować pozostawionym kajmakiem i posypać ziarnami słonecznika lub ozdobić polewą czekoladową.
Gotowe!
Przepyszna bomba kalorii gotowa ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz