środa, 10 lutego 2016

Ciasto makowe z masą kokosową

Idealnie wyważone w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam!


Ciasto makowo-kokosowe
 
Składniki:
 
Ciasto makowe:
  • pół kostki margaryny
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka sypkiego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 14 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
Przygotowanie:



  1. Przygotowujemy ciasto makowe: Margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min.
  2. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując aby się nie przypaliło, następnie masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy.
  3. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem. Całość ozdabiamy pozostawioną częścią masy. Dekorujemy wedle uznania  np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie.
*Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz