poniedziałek, 1 lutego 2016

Gołąbki bez kapusty lub kotlety a'la gołąbki

Szybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam!




Gołąbki bez kapusty

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 2 jajka
  • średnia cebula
  • papryka ostra i słodka
  • łyżeczka majeranku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym i przestudzonym ryżem, jajkami, przyprawami i cebulą poszatkowaną drobno.
  2. Uformować średniej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć z dwóch stron na oleju.
  3. Następnie ułożyć do garnka kolejno kotlety (można jeden na drugim, jeśli jest taka potrzeba). Zalać to bulionem z kostki rosołowej. 
  4. Gotować na małym ogniu około 30 min. 
  5. Wykładać na talerze, opcjonalnie z pozostałego bulionu można zrobić sos np. pomidorowy.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dodalbym do srodka troche poszatkowanej ugotowanej kapusty . ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to zdecydowanie dobry pomysł do wzbogacenia tej wersji a'la gołąbków :) pozdrawiam

      Usuń
  2. 50 years old Senior Developer Allene Girdwood, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like Nömadak TX and Couponing. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a XF. wyjasnienie

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz