niedziela, 6 marca 2016

Babka Piaskowa

 Idealna do kawy :) Bardzo aromatyczna i wilgotna babka piaskowa, która skrada serce od pierwszego kęsa. To przepis, który zasługuje by polecać go z pokolenia na pokolenie ;) Zapraszam!



Babka Piaskowa

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • aromat cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Całe jajka ubijamy z cukrem do bladości.
  2. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Dokładnie mieszamy.
  3. Wlewamy partiami stopioną, ciepłą margarynę. Dokładnie mieszamy.
  4. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. 
  5. Do reszty ciasta dodajemy kakao,mieszamy i wlewamy na jasne ciasto.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150'C i pieczemy 50 minut w termoobiegu.
  7. Po tym czasie studzimy pozostawioną babkę formie. 
  8. Wyciągnąć z formy, dowolnie ozdobić np posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz